Foto som dokumentasjonsmåte i barnehagen

De fleste barnehager har i dag tilgang til digitalt kamera. Min erfaring er at dette brukes flittig. Tidligere valgte man anledning og motiv med omhu da det var dyrt å fremkalle bilder. Med digitale kameraer er det ikke lenger nødvendig å tenke på denne måten. Har dette endrete valg av motiver og anledninger for dokumentasjon gennom foto? Er det i stor grad turer, feiringer, fester, arrangement osv som fotograferes eller brukes kamera nå flittig i hverdagssituasjoner og i forhold til aktiviteter, prosesser og prosjekter i barnehagen?

Hvorfor dokumentere gjennom foto? Vise barna i aktivitet. Gjennom fotodokumentasjon kommuniseres barnehagens pedagogiske innhold. Et viktig dialogverktøy mellom hjemmet og barnehagen og mellom barn-voksen i barnehagen. Fungerer godt som verktøy for å dele erfaringer og reflektere i personalgruppa. Foto er også en måte å samle minner på samt aktiviserer opplevelser sammen med barna.

Hvem fotograferer? Er det i stor grad de ansatte og foreldre ved spesielle anledninger eller får også barna fotografere og dokumentere i barnehagen? Det snakkes varmt om barnas stemme i barnehagen, at de skal bli hørt, men hva men hva med barnas blikk og det de ser? La barna selv ta bilder. Gi enkel opplæring i bruk av kamera og gå på motivjakt  i barnehagen, på tur, hjemme, i byen, på bussen, på museum osv. La barn selv vurdere og velge hvilke bilder som skal taes vare på, evt. presenteres eller bearbeides videre. Bruk også barns foto inn i barnehagens skapende virksomhet.På den måten får barn mulighet til å formidle seg visuelt. Det gir barn erfaring med visuell kommunikasjon – og de oppøver evnen til å tolke visuelle inntrykk. Gjennom foto, og bearbeiding av foto får barn uttrykke seg kunstnerisk.

Når voksne fotograferer bør de tenke på hva som er intensjonen med bildet? Hvem som skal se bildet? Hvilken funksjon skal bildet ha? Det er også fint å variere motiv i forhold til perspektiv, helhet, utsnitt, detaljer og format. Ta mange bilder (digitalt), men vær selektiv i hva som skal lagres og presenteres.

Å fotografere er å dokumentere, men også en form for observasjon.
Et verktøy til samtale, analyse og refleksjon.

Kulturparken mai 2009 098

Advertisements

One comment

  1. Tilbaketråkk: Digitale bilder i barnehagen « Terje Mølster

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s