Ny barnehageblogg – en pilot

Og denne gangen er det barna selv som skal få blogge!

Mange barnehager har etterhvert opprettet blogger for pedagogisk dokumentasjon og formidling av det faglige innholdet i barnehagen. Felles for de fleste er at det er personalet som blogger, og dermed er det også personalets fortolkninger som kommer frem. Mange implementerer barns opplevelser og innspill på ulike måter gjennom bloggen. Jeg er opptatt av at barn skal få kunnskap om og erfaring med IKT og sosiale medier. Jeg er også opptatt av at barn skal få mulighet til å gi uttrykk for egne opplevelser og erfaringer som en del av det å gi barn ytringskraft og ytringsmulighet. For meg handler dette om demokrati, danning, sosial utjevning og kommunikasjon. Ved å introdusere blogg som formidlingskanal for barnehagebarn får alle kjennskap og erfaring med mediet og barna kan ta sin plass i det digitale samfunnet.

Utgangspunktet for bloggprosjektet «Kulturbarna» er er å utforske blogg som verktøy, medium og formidlingskanal i kunstnerisk og pedagogisk sammenheng. Gjennom barns egen blogging er målet å utvikle en dokumentasjonspraksis og en formidlingspraksis med barns medvirkning i fokus. Barns kunstneriske erfaringer skal reflekteres gjennom tekst, bilde og multimodale uttrykk hvor barn er hovedaktører i bloggingen og hvor personalet støtter opp om, og legger til rette for dette arbeidet.

Prosjektet er et utviklingsprosjekt som ledes av meg  i samarbeid med førskolelærer Kristin Nyberg, førskolelærer Anne Cathrine Lande og førskolebarna i Kulturparken barnehage. Prosjektet er tilknyttet nettverket Kunst i Barnehagen.

Det faglige innholdet i prosjektet er av kunstpedagogisk karakter. Dette innholdet defineres av førskolelærerne i tråd med gjeldende planer for barnegruppa. Det er et mål at ulike kunstpedagogiske praksiser skal danne grunnlag for bloggens innhold. Det bør bl.a. omhandle ulike møter med kunst, dialog om kunst og egen skapende virksomhet i barnehagen. Det vil være naturlig å ha fokus på visuell kunst (forming) og musikk siden dette er satsningsområder for barnehagen.

Prosjektet er helt i startfasen og dette barnehageåret brukes som en forsøksperiode for å finne form og struktur som egner seg i forhold til at barn skal være hovedaktører.

Advertisements

2 comments

  1. Cathrine Fragell Darre

    Spennende med egen barneblogg. I Myrertoppen har barna vært med å blogga innimellom, men vi har nok primært hatt fokus på å dele deres initiativ og aktiviteter mer enn at de selv har stått for delingen på nett. Det er krevende men spennende prosesser og når man har fokus på å dokumentere så tar det nokså stor plass. Men på barnetegningsbloggen Fra tegning til Fortelling er det utelukkende deres stemmer som kommer frem. Vi vurderte egen blogg for femårsgruppa da vi startet opp, men så ble det mye fokus utenifra og plutselig var vi både her og der og slikt er tidkrevende:)

    Så da er det artig å kunne følge Kulturparken barnehage sitt prosjekt. Takk for at du deler. Du nevner at mange barnehager har opprettet blogg for pedagogisk dokumentasjon og faglig innhold, jeg ville blitt veldig takknemlig om du deler noen linker da jeg stadig er på utkikk men finner veldig få. Du har nok en bedre oversikt som er i kontakt med feltet på en annen måte enn meg.

    Jeg kjenner til noen enkeltpersoner som Marianne Undheim, Bente Aasheim og Kari Anna Sandvik. Men jeg ikke funnet noen barnehager som deler av sitt pedagogiske innhold, hverdagspedagogikk, store og små prosjekter, ol. Der jeg har sett har det vært mer som en statisk info side om enkelte prosjekter, åpningstid osv.

    Så har du noen linker er det superstas da dette er noe jeg jobber endel med og det hadde vært flott og hatt mer oversikt over «feltet». Desto fler som deler jo mere lærer vi alle sammen og så er det så inspirerende å se andre sin virksomhet.

  2. Tilbaketråkk: Barn blogger - Digital kreativitet i barnehagen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s