Klikk der 2010

Fredag 19. mars presenterte jeg og Pedagogisk leder i Kulturparken barnehage vår prosjekt «Andy Warhol i barnehagen» på den nasjonale konferansen  Klikk-der på Lærernes Hus i Oslo. ”Andy Warhol i barnehagen” er et kunstprosjekt inspirert av den amerikanske kunstneren Andy Warhol, hvor IKT inngår på lik linje med andre verktøy, materialer og teknikker i kunstnerisk virksomhet i en storbarnsavdeling. Prosjektet er et prosjekt i nettverket «Kunst i barnehagen». Les mer om prosjektet HER

Klikk der er en årlig IKT-konferanse for barnehagefeltet og arrangeres annenhvert år i Oslo og i Trondheim. På Barnehageblogg om IKT og medier kan du lese korte referater fra konferansens ulike innlegg.

Andy Warhol[1]

Høsten 2008 arrangerte Astrup Fearnley Museet for Moderne kunst en stor utstilling med verk av den amerikanske popartkunstneren Andy Warhol (1928- 1987).

Betegnelsen «Popart» (Popkunst) viser til en kunstretning med  fokus på temaer og teknikker hentet fra masse- og underholdningskulturen.

Andy Warhol er kjent for sine portrettbilder i serier av ulike celebriteter, samt bilder av Campbell`s suppebokser, Colaflasker og andre verk inspirert av populærkulturens uttrykksformer som reklame og tegneserier. Verkene er ofte utført i silketrykk en teknikk som er vanlig i reklamebransjen. Warhol startet sitt virke som reklametegner, men er nok mest kjent som en relativt eksentrisk billedkunstner som også arbeidet med film, musikk, installasjon, skulptur og objekter.

Kulturparken barnehage

Kulturparken barnehage er en privat fireavdelings barnehage, med 68 barn, som ligger nær Tøyenbadet i Oslo. Barnehagen har et særlig fokus på musikk og forming. De ansatte har utdannelse innen estetiske fag, eller har en særlig interesse for dette, som har skapt et spennende fagmiljø i barnehagen. De ansatte har også utviklet en forståelse for viktigheten av å gjøre barnehagebarn kjent med digitale verktøy og søker å integrere dette i barnehagens virksomhet.

Warhol-utstillingen var en stor kunstnerisk begivenhet og en mulighet til å oppleve en av verdens mest betydningsfulle kunstnere som storbarnavdelingen Miramarmora ved Kulturparken barnehage besøkte på Astrup Fearnley-museet i desember 2008. I etterkant av besøket har avdelingen vært preget av Warhol sine arbeider gjennom bilder og bøker. Det har vært mange samtaler rundt ulike verk av Warhol og hans karakteristiske uttrykk. Barna arbeidet i lengre tid med skapende prosesser i barnehagen med inspirasjon fra dette kunstmøtet. Dette har kommet til uttrykk gjennom ulike formingsprosesser med ulike verktøy. Sentrale begreper i disse prosjektene har vært; portrett, serie og variasjon. Barna har arbeidet med ulike to – og tredimensjonale uttrykk.

IKT – portrett, fellescollage og påskepynt

Barna har tatt digitale portrettfoto av hverandre. Bildene er overført til PC og barna har en og en sammen med en voksen bearbeidet bildene og lage en fotomontasje med eget portrett i serie med ulike fargevariasjoner.

Bearbeidingen har tatt tid da det er ganske ressurskrevende med slike en til en-situasjoner. Likevel er det en investering da slike situasjoner også genererer en genuin mulighet til å komme i dialog med barna på en annen måte enn når man er flere sammen. Det er også mye lettere å gi instruksjoner i slike situasjoner.

Gjennom dette arbeidet har de fått erfaring med IKT i en skapende sammenheng. Det samme portrettet er kopiert opp i svart-hvit på A4 ark og barna har lagt farge på disse med maling og tegneblyanter. Barna arbeidet med en stor fellescollage med utgangspunkt i disse portrettene samt små karsebokser.

Melkekartonger og pappmasjèkuler

Med inspirasjon fra Warhol`s bilder av colaflasker arbeidet barna med melkekartongen som form, og gjenstand for endring med fokus på variasjon i farge og overflate. Melkekartongen er jo også representativ for barnas samtid og en del av den kommersielle kulturen – populærkulturen som var gjenstand for utforsking i Andy Warhol sin kunstneriske virksomhet.

Videre arbeidet barna med pappmasjèkuler til en felles installasjon. Igjen var begrepet variasjon sentralt i forhold til form og tekstur. Prosjektet har vart i ca 1/2 år og ble avsluttet med kunstutstilling i barnehagen.

Dokumentasjon

Gjennom hele perioden er prosjektet dokumentert gjennom foto. Å dokumenter gjennom foto kan være en måte å sette fokus på noe som har større intreresse enn noe annet i et prosjekt. Dette fordrer at de som fotograferer har et bevisst forhold til hva og hvorfor man vil dokumentere. Gjennom fotodokumentasjon kommuniseres det pedagogiske innholdet i barnehagen. Foto kan være et viktig dialogverktøy mellom hjemmet og barnehagen, mellom barn barn og barn – voksen i barnehagen. Det er også en måte å samle minner på samt aktiviserer opplevelser sammen med barna. Foto fungerer godt som verktøy for å dele erfaringer og reflektere i personalgruppa.

Prosjektet ”Andy Warhol i barnehagen” har klart å integrere IKT i skapende virksomhet i barnehagen hvor hensikten har vært å bearbeide inspirasjon og erfaringer fra et kunstmøte gjennom kunstnerisk virksomhet. Ved å bruke internett til å se på bilder av Warhol og lære mer om kunstneren, til selv å fotografere og bearbeide bilder samt arbeide med andre materialer inn i samme kontekst har IKT inngått i prosjektet på en integrert måte på lik linje med mer tradisjonelle formingsmaterialer og uttrykk i barnehagen.

LINKER

http://kulturparken.bhg.no/PortalDefault.aspx?portalID=46&activeTabID=341&parentActiveTabID=0

http://www.artcyclopedia.com/artists/warhol_andy.html

http://www.warhol.org/

http://www.warholfoundation.org/

https://annhege.wordpress.com/2009/04/17/andy-warhol-i-barnehagen/

http://annhege.wordpress.com/l%C3%A6ringsressurser/etterutdanningiiktforbarnehageansatte/fotosomdokumentasjonsmateibarnehagen/

http://www.kunstibarnehagen.no/

http://afmuseet.no/

http://www.youtube.com/watch?v=XybG0xSYz6s (Fra utstillingsåpningen ved Astrup Fearnley)

http://www.youtube.com/watch?v=3oqUd8utr14 (Andy Warhol maler Debbie Harry på en Amiga)

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s