Design i barnehagen

Friskus barnehage (FUS-barnehage) ny barnehage med spenstig arkitektur og designprofil. Bygget er tegnet av Opus arkitekter ved Pål Reksten Stolt Nilsen og interiøransvarlig er Grethe Sivertsen. Dette er et spennende eksempel på at også små barn kan få omgi seg med ny og spennende arkitektur og design. Farger, former og en porsjon humor kan karakteriserer interiøret.

Ifølge rammeplanen skal barn gjennom fagområdet «Kunst kultur og kreativitet» få innblikk i ulike uttrykksformer som billedkunst og kunsthåndverk, musikk, dans, drama, språk, litteratur, film, arkitektur og design. Arkitektur og design er uttrykksformer som har stadig større plass i vår samtid, men hvor stor betydning legges det i dette når det er snakk om nye barnehagebygg? Med et økende antall småbarn i alderen 0-3 år i barnehagen må man spørre om hva som er egnet arkitektur og interiør for aldersgruppen? Har ikke små barn også krav på nytenkning i forhold til bygg, rom og interiør?

I Barnehageloven §2  står det at «Barnehagen skal gi barn muligheter for lek, livsutfoldelse og meningsfylte opplevelser og aktiviteter i trygge og samtidig utfordrende omgivelser». Med utfordrende miljøer mener jeg vi må ta hensyn til hvordan det fysiske miljøet kan stimulere og utfordre barn både fysisk, visuelt og emosjonelt i forhold til lek og rammeplanens ulike fagområder. Rommet påvirker oss. Organisering og valg av interiør styrer barns lek, og kan hemme eller fremme undring og utforsking. Farge, form og tekstur gir ulike sanseopplevelser. Små barns bruk av rom kan best observeres gjennom deres lek. Kanskje skulle arkitekter, barnehageeiere og utbyggere i større grad samarbeide med barn om hvordan barnehager kan være?

Friskus barnehage er et eksempel på en anderledes tenkning rundt barnehagerommet. Om de har funnet svaret vet jeg ikke, men jeg synes de er et godt eksempel på at man kan tenke andre tanker om rom, bygg og interiør for små barn.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s