Kunstutstilling i barnehagen – visning eller vurdering?

Torsdag denne uka besøkte jeg igjen samarbeidsbarnehagen min. Nå var det duket for vårens kunstutstilling. Et arrangement det knyttes mange forventninger til både fra barn, foreldre og ansatte. Jeg kommer til barnehagen ca 1 time før foreldrene. Alle barna er ute og inne jobbes det på spreng for å gjøre klar alle utstillinger. Jeg merker en litt småspent stemning blandt personalet. Dette er en viktig milepæl i barnehageåret. Tid for å vise noe av resultatet fra mange kunstpedagogiske prosesser i barnehagen. Det er også en tid for vurdering. Hva opplever ungene når de ser arbeidene sine utstilt? Hvordan vurderer foreldrene det de ser? Representerer utstillingen kvaliteter ved det pedagogiske arbeidet i barnehagen? Bruker personalet utstillingen til å vurdere sitt pedagogiske arbeid, eller er hensikten å vise foreldrene hva barna har gjort?jente

Jeg tror en slik utstilling kan være en god anledning til å vurdere barnehagens estetiske virksomhet? ikke ut fra hvor fine arbeider barna lager, men i forhold til helhet, struktur, overordnede mål, prosesser, variasjon i utrykk, materialer og teknikker. Hva er det som stilles ut? De vokseninitsierte arbeidene, de mest vellykkede, barnas egeninitsierte arbeider eller prosessdokumentasjon som viser barns utforskende møter med form, materiale, teknikk og uttrykk?

Brukes denne anledningen til til selevaluering?

Utstilling ut barns arbeider er viktig for å vise barn anerkjennelse for deres kunstneriske uttrykk. Gjenomm dialoger om arbeidene kan barna lære mer om hverandere, og ulike uttrykk, manfold og variasjon.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s