Kvister, ståltråd og perler = dekorative bunter

Med kvister, ståltråd og plastperler har Iben (3 år og 5 mnd) og jeg laget bunter på Huk i dag. Jeg har i mange år vært fascinert av kvister som materiale i skapende sammenheng. I min hovedfagsoppgave arbeidet jeg med mange ulike uttrykk i flater med kvist.

Kvisten er som en tredimensjonal linje, den er fleksibel og organisk. Det er et  naturmaterialer med muligheter og overraskelser. Kvister har fra gammelt av vært brukt til sopelime og gryteskrubber. Einerkvister  ble hakket opp og strødd på nyvaska gulv. Bjørkekvister har blit og blir forsatt brukt til lauging i forbindelse med sauna.

Kunstneren  Andy Goldsworthy har arbeidet med kvister og grener i sine landartutrykk i mange sammenhenger.

Høsten 2008 laget mange studenter på førskolelærerutdanningen bunter. Hensikten med oppgaven har vært å finne måter å ta vare på noe av det barna samler på tur i barnehagen. Ofte blir kvisten lagt igjen utenfor barnehagen når barna kommer tilbake fra tur. Barn er samlere, og de samler gjenstander som på en eller annen måte har en estetisk verdi for dem. Barns medvirkning er et viktig prinsipp i barnehagehverdagen. Ved å ivareta det barn samler og trekke det inn en skapende kontekst vil det være en en måte å ivareta barnets medvirkning på. Det er ikke tilfeldig at barn samler på materialer av ulik karakter. Det kan være kvaliteter i materialet som fascinerer barnet, eller at gjenstanden er brukt i lek; – det har en verdi for barnet og burde bli verdsatt også av voksne.

Kvister kan brukes til mange måter og er et fint materiale i barnehagen. Kanskje en stor trekasse innenfor barnehageporten er et bedre sted for barnas pinnefunn enn veigrøfta utenfor?

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s