Om bruk av bilder og lyd på nett

Siden jeg nå har begynt å jobbe med digitale fortellinger blir det viktig å sette seg inn i retningslinjer og rettigheter knyttet til bruk av bilder og lyd i forhold til å publisere på nett.

Jeg opplever at det er mange ulike oppfatninger av hva som er kutyme for «lovlig» bruk,  og at  lover, regler, retningslinjer oppleves uklare i forhold til de muligheter som ligger i teknologien.

Som ny blogger (publiserer) er det lett å bli forvirret. Derfor har jeg fått tips om å bruke  nettsidene til Creative Commons Norge for å «gjøre ting riktig».

I forhold til egen undervisning og publisering knyttet til forsknings- og utviklingsarbeid bør jeg forholde meg til rettighetsproblematikken på en slik måte at jeg ikke oppfordrer til bruk som er i strid med opphavsretten i forholdt til  publisering på nett – selv om det stort sett er i beste mening.

Ved å skaffe meg oversikt over databaser for fri bruk på nettet vil jeg ha tilgang til materiale i undervisningssammenheng hvor jeg ikke trenger å lure på om jeg er småkriminell når noe publiseres på nett. Med krav om IKT i alle fag i førskolelærerutdanninga, i barnehagen og med en teknologi som gjør alle til mulige publiserere på nett er det behov for et tydelig regelverk. Det stiller også krav en god og eksemplarisk  praksis på område fra oss som underviser i utdanninga.

Dette er er et bilde brukt på lovlig vis latet ned fra FreeFoto.com . Følgende krav stilles til brukere av bildemateriale fra denne bildedatabasen.

  • 1) ANYONE, by which we mean commercial and non-commercial alike, can use FreeFoto.com images in an online setting, providing they provide attribution to the image and a link back to FreeFoto.com (either the image or the main site). This license allows blogs, social networking sites and use in emails, just to name a few, providing they provide the required attribution, this includes sites that pay people to write, carry advertising or are selling and promoting products. The only requirement the attribution and link back.
  • 2) Under the Creative Commons license for non-commercial, no derivatives, attribution license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/). This provides for use in any media providing it is not for commercial purposes and they are not making a derivative image or gallery. This allows use such as for an artist to paint based on one of our images, provided they don’t sell the painting, or to be used in school work or college projects.
  • 3) Users can purchase a license to allow use in print and other media including, online, television, film, newspapers, marketing and advertising. This license enables use without attribution and without requirements to pay a further royalty.

Jeg leste litt på Wikipedia for å få litt mer oversikt over emnet. Det er ikke rart at mange blir lovbrytere da rettighetsreglene virker ganske innfløkte. Dette fant jeg om avfotografering av andres verk for publisering på Wikipedia.

  • Om du tar et fotografi av andres verk (som for eksempel et kunstverk, herunder skulpturer), vil rettighetene til kunstneren fortsatt gjelde. Det vil si at for slike fotografier gjelder både din opphavsrett til fotografiet, og kunstnerens opphavsrett til eget verk. Selv om du lisensierer fotografiet ditt under en fri lisens, vil ikke fotografiet kunne brukes fritt på Wikipedia med mindre kunstneren eller dens arvinger (eller rettighetsorganisasjonen kunstneren er tilknyttet, om denne er medlem av en slik) eksplisitt godkjenner den frie lisensen. Vernetiden på verk er 70 år etter kunstneres død, etter den tid er opphavspersonens enerett utløpt og verket kan brukes fritt. Kunstneren skal likevel navngis (åndsverkloven § 3, første ledd).
  • Disse reglene gjelder selv om verket står på offentlig sted (åndsverkloven § 24, ledd to). Byggverk kan likevel fritt avbildes, jf. åndsverkloven § 24 ledd tre (Wikipedia).

Gjelder dette også alle andre sider på nettet? Mest sansynlig.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s